Jeg fikk aldri sove!

Men det siste året har jeg om sider kommet i mål ift. hva som må til for at også jeg skal få sove som et normalt menneske. Jeg ønsker å dele mine #hacks med alle, i tilfelle noen står i samme situasjon som jeg stod i når jeg ikke fikk til å sove.

HACK #1 – Biorytmisk døgnrytme og blått lys

  1. Det er mange studier som peker mot at daglig uregelmessighet av blått lys lett kan forstyrre den indre “døgnklokken”. Kanskje ikke så rart med alle mobiler og PC’er som finnes i vår hverdag. Det er også mange studier som peker på at dette med å våkne og legge seg til faste tider har mye å si.Legg deg og våkne til samme tid hver dag, og kom deg tidlig ut på morgenen når det lysner. Se på himmelen uansett om det er overskyet.
  2. Blokker blått lys på kveldene. Jeg gjør dette fra kl 21-22. Apps på mobil og PC er greit. Men om du skal gjøre dette 100%, å være sikker på at du faktisk blokkerer blått lys og at kroppen begynner å produsere melatonin, så burde du skaffe deg et par kvalitets “Blue Light Blockers”. På kvelder hvor jeg glemte brillene var det ofte merkbart vanskeligere å sovne inn.

Jeg fikk tak i mine briller igjennom www.filteroptix.no
Har fått tak i en rabatt kode jeg kan dele med dere: “FORMO20” for -20%

HACK #2 Timing av måltider

Etter ca. 18 måneder med bio-sensor og måling av egen natte søvn, var det overaskende tydelig hvor mye timing av måltider hadde å si på søvnkvalitet. Jeg opplevde en stor korrelasjon mellom måltider nært leggetid og dårlig kvalitet på søvnen. Dette vistes spesielt på HRV og hvile puls over natta.

Løsningen for min del har vært #periodisk #faste. PF er noe som i seg selv har enormt mange positive sider med seg. Ikke bare når det kommer til søvn. PF har blitt en del av mitt liv og jeg anbefaler de aller fleste å se nærmere på det.

Enkelt forklart faster man 16 timer om dagen, og har et vindu på 8 timer hvor man kan spise. Jeg faster fra 20:00 til 12:00 neste dag. Det blir egentlig bare som å stå over frokost.

HACK #3 Koffein timing

Dette er et punkt som jeg (i min koffein avhengighet) har undervurdert.

Først og fremst, en viktig ting som jeg tidlig lærte, men som mange fortsatt ikke vet, er at Pepsi, Cola og mange andre brus har høye koffein verdier. Hvis du tenker at en P-max på kvelden sammen med litt potetgull ikke har noe å si, så tar du feil. I hvert fall hvis du skulle spørre kroppen min om det. Koffein har en halveringstid på 6 timer. Dette betyr at hvis du drikker Pepsi Max og får i deg 100mg koffein kl 18:00 på kvelden. Da har du fortsatt 50mg koffein i kroppen kl 00:00. Kl. 06:00 har du fortsatt 25mg koffein i kroppen.

Timing: Jeg hadde en regel om å ikke drikke koffein etter kl17:00. Det bedret ting målt opp med slik jeg levde tidlig i ungdommen, men det var fortsatt ikke optimalt. Når jeg endret regelen til 13:00 ble ting mye bedre.

HACK #4 Kosttilskudd

Sist ut kommer kosttilskudd. Jeg ville dog sagt at hvis HACK 1-2-3 er på plass, så trenger en nesten ikke HACK 4. Men noen ganger feiler man på HACK 1-2-3, og da er det greit med litt hjelp.

En annen ting som har en positiv effekt ift. kosttilskudd, men som egentlig ikke har noe med kosttilskudd å gjøre. Det er at kroppen reagerer på rutiner. Hvis den ser et mønster gå igjen for hver gang du skal legge deg, vil den starte “systemet” for søvn når du er i gang med “legge rutinen” din.

1) Magnesium – Muskelavslappende
2) Reishi – Jeg vet ikke helt hvorfor, men dette funker sammen med natt te.
3) Melatonin – Mest hvis du har glemt Blue Light Blockers – Brillene fra Filter Optix. Du ønsker egentlig at kroppen skal produsere melatonin av egen maskin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *